AAKUUN MARTTI
VH05-018-6154
Suomenhevonen, ori, 151 cm
s.01.02.2009 FIN, (3v. 02.02 '09)
Yleispainotteinen (Re 100 cm -- Ko II B)

Kasvattaja: Sallis / Acantha Farm
Omistaja: elen (VRL-01863)

ERJ: 38 sijoitusta/voittoa
KRJ: 44 sijoitusta/voittoa

KTK-IIIp.

Aakuun Martti muutti minulle huhtikuussa 2009 aivan täysin sattuman kautta. Katselin myytäviä hevosia ja Martti osui silmääni. Komea nuori ori ja hieno suku takanaan saivat minut aivan pilviin ja melko pian huomasin kirjoittavani omistajanvaihdospapereita Martin kasvattajan kanssa. Ori asusteli vielä hetken aikaa synnyinkodissaan ja vihdoinkin sain pojan tuotua kotiin asti, onnekseni Martti tuntui kotiutuvan nopeasti. Martti on ihmisiä kohtaan ystävällinen ja yleensä melko rauhallinen käsitellä. Aina kuitenkaan ei kannata luottaa kilttiin naamaan, Martista löyty myös orimaista riehakkuutta ja aina joskus se saattaa olla hieman raju. Kotitallin oloissa Martti käyttäytyy yleensä siivosti, korkeintaan hörisee tammoille ja tanssahtelee taluttettaessa satunnaisesti. Vieraissa paikoissa, varsinkin kilpailuissa orissa tuntuu kuitenkin olevan ainakin kolme kertaa enemmän energiaa ja joskus Martilta hieman unohtuu se, että ihmistä täytyy kuunnella. Pojalla onkin hyvä aina pitää kuolainta tai ainakin ketjua suussa. Pieni nykäisy saa yleensä Martin asettumaan nopeasti takaisin ruotuun. Talutettaessa Marttia saa hieman vahtia ettei ori pääse karkaamaan houkutteleville ruohotupsuille, tätä tuntuu tapahtuvan varsinkin alkukesästä. Hoitaessa Martti seisoo yleensä paikallaan kuin patsas, myös silloin kun se on karsinassa irrallaan. Kovin pitkistä harjaustuokioista Martti ei kuitenkaan tunnu pitävän. Kyllästyessään Martti alkaa viskomaan päättään ja hieman liikahtelemaan jalata toiselle. Lempiharjauskohta löytyy varmasti juuri ennen säkää, tästä kohdasta harjatessa Martti ei tiedä miten päin sen pitäisi olla. Kavionsa oripoika nostaa hienosti ja kengityskin on sujunut tähän mennessä mukavasti. Kovin pitkään Martti ei kuitenkaan koipeaan ilmassa pidä ja joskus sitä saa hieman komentaakin kengittäessä nojailusta johtuen. Martti on onneksi ollut kuljetuksen suhteen aina helppo tapaus. Traileriin tai rekkaan ori kiipeää suurempia miettimättä ja matkustaa rauhassa. Perille saavuttua se haluaa kuitenkin nopeasti ulos tai muuten alkaa kolina, tästä tavasta opetellaan kokoajan pikkuhiljaa pois. Näyttelyissä Martti on mukava tapaus esittää koska ori tuntuu rakastavan poseeraamista ja esiintymishalukkuutta todellakin löytyy. Joskus orissa on melkoisesti pitelemistä kehän ulkopuolella kun ympärillä on paljon vieraita hevosia, mutta kaikki tämä unohtuu kehässä kun Martti esittää tuomareille parhaita puoliaan.

Martti on koulutettu hyvin perusteellisesti alkujaan kasvattajansa luona ja oli minulle tullessaan jo vahvasti helpon A:n tasoinen koulutratsu. Martti omaa suomenhevokseksi ihan mukavat liikkeet, laukastaan ori on saanut kiitosta koulutuomareilta. Martin melko isoon raviaskeleeseen tottuminen vie oman aikansa. Opetteleminen kuitenkin kannattaa, liika liikkeen pidättäminen saa Martin todella jännityneeksi. Voimaa, lennokkuutta ja eteenpäinpyrkivyyttä - lähes täydellinen paketti kouluhevoseksi. Martti on erittäin helppo ratsastaa kuhan satulassa oleva hallitsee oman istuntansa ja avut. Martti kantaa itsensä lähes luonnollisesti ja kuolaimelle se hakeutuu helposti kun ohjat kokoaa käteensä, varsinkin kangilla ratsastaessa ori tuntuu lyhenevän puoli metriä ja kasvavan metrin ylöspäin. On tärkeää jumpata Marttia mahdollisimman paljon kaarevilla urilla ja vahtia, että ori taipuu kumpaankin suuntaan yhtä hyvin. Vaikeampia liikkeitä harjoiteltaessa tehtävä on hyvä lopettaa heti kun se onnistuu, liika pänttääminen saa Martin kyllästymään sekä väsymään ja se saattaa ruveta laittamaan hieman kapuloita rattaisiin. Martti omaa yllättävän hurjat hermot kun on kyse kilpailusuorituksesta ja ori antaa itsestään varmasti 200%. Martin pääammatti on erityisesti kouluratojen sisäpuolella mutta tämä oripoika taitaa myös esteiden hyppäämisen varsin mukavasti. Todellinen monitaitolahjakkuus. Esteillä Martti on melko vahva suustaan ja sillä pidetäänkin melko vahvaa kuolainta jotta vauhti ei pääsisi kasvamaan liikaa. Ennen hyppäämistä on tärkeää ratsastaa Martti tarpeeksi pitkään sileällä ja ratsastaa kaikki avut hyvin läpi. Pienillä esteillä Martti saattaa unohtaa nostella koipiaan ja kerran tästä syystä on menty nenilleenkin kotitreeneissä. Lämmiteltäessä ovat kavaletit ja puomit hyvä tapata herättä Martti siihen, että niitä jalkoja pitää nostella hieman tavallista korkeammalle. Hyppytekniikka Martilla on kohtalainen ja ori tuntuu nauttivan hyppäämisestä mukavana vaihteluna koulutreenille.JÄLKELÄISET

*20.11.2013 t. Pirunkorven Ruskamarja (e. Lumimarja TK)
*28.12.2010 o. Harharetken Manu (e. Eerikan Marinka)
*13.03.2010 o. Hiprakan Matadori (e. Siljan Usvalintu)
*20.12.2009 o. Riiviöiden Morris (e. Liiba Laaba RULZ)
*01.06.2009 o. Fiktion Mortti (e. Vaapukan Hilla)
SUKUTAULU

Ellenin Roomeo (KRJ-I) on upea kouluratojen taitaja ja toivon suuresti, että oriin lahjat ovat periytyneet eteenpäin Martille myös. Omistajansa kertoman mukaan Roomeo on hieman nössö luonteeltaan ja mitään hurjaa käytöstä siltä ei pahemmin voi odottaa. Rautaiset hermot omaava ori on kilpaillut menestyksekkäästi kouluradoilla parhaimmillaan vaativan B:n luokissa. Näiden ohella oria on myös nähty western-, matkaratsastus- ja valjakkoajokilpailuissa, niissäkin Roomeolla on plakkarissa mukavasti sijoituksia. Hienon menestyksen myötä Roomeo on saanut KRJ:n laatuarvostelussa upean ykköspalkinnon. Siitoriina Roomeo on jättänyt yllättävän vähän varsoja tähän mennessä, sääli kun kyseessä on näinkin kapasiteetikas ja upea ori.
Ikiliikkuja (KRJ-IV) on Kirveltäjässä ja Fanononéssa vaikuttanut läsipäinen suomenhevosori. Se on kilpaillut niin kouluradoilla kuin esteilläkin mukavalla menestyksellä, monipuolinen urheiluhevonen siis kyseessä. KRJ:n laatuarvostelussa Ikiliikkuja on saanut IV -palkinnon. Ikiliikkuja on yhteistyönhaluinen luonteeltaan ja ratsastajansa olla se yrittää aina parhaansa. Jalostuksessa Ikiliikkuja on jättänyt hienoja varsoja, mm. KRJ III -palkinolla palkitun oriin FNS Hellurei.
Aino-Kaisa (KRJ-II) on kaunis Ilomantsissa asuva liinakko suomenpienhevostamma jolta löytyy säkäkorkeutta 146 senttiä. Ponikokoinen tamma on menestynyt hienosti kilpailuissa, erityisesti kouluratsastuksen saralta on ruusukkeita tullut kotiin roppakaupalla. Aino-Kaisa onkin KRJ-II- ja YLA-palkinnoilla palkittu. Koulua Aino-Kaisa taitaa vaativaan B:hen asti näppärästi ja esteitä tamman on kilpaillut parhaimmillaan 90 cm tasolla. Tämä tamma periytyy laadukkaista sukulinjoista, monet on sukulaisista ovat menestyneet kilparadoilla. Jälkeläisiä tammalla useita ja lähes kaikki ovat menestyneet upeasti koulukilpailuissa.

Sannin Mirka (KTK II, KRJ-II, YLA2) on Acanthassa asuva varsin suloine rautias tamma jolla on jo runsaasti kilpailukokemusta.Tamman on kasvattanut menestyksekäs Cecilié Stud josta tulee useita voittokaita suomenhevosia. Sannin Mirka on varsin monipuolisesti lahjakas, koulua tamma taitaa hyvin vaativan B:n tasolla eivätkä myöskään 110 cm korkeat esteet hirvitä tammaa ollenkaan. Perusluonteeltaan tämä tammaneiti on rauhallinen ja kiltti, rapsuttelut ovat Mirkan mieleen ja se pitää ihmisten huomiosta. Ratsuna Mirka vaatii melko osaavan ratsastajan selkäänsä, se ei anna mitään ilmaiseksi ja rokottaa myös virheistä. Kilpailuiss Mirka on menestynyt hienosti, parhaat tulokset ovat ehdottomasti kouluradoilta ja mutta myös estekilpailuista on tullut ruusukkeita hieno määrä.
Sanasaattaja (SLA-III, YLA2) on komea läsipäinen hulmutukka. Ori on kilpaillut menestyksekkäästi kouluradoilla ja onkin eriomainen ratsastettavuudeltaan. Sanasaattaja on saanut suomenhevosten laatuarvostelussa III -palkinnon ja yleislaatuarvostelusta on ollut kotiintuomisina YLA2 -palkinto (120p.). Säkäkorkeutta tällä orilla on 156 cm ja se on koulutettu vaativan A:n tasolle. Erittäin osaava suomenhevonen siis kyseessä. Jälkeläisiä oriilla on vajaa kymmenen kappaletta, osa hienosti kilpailuissa menestyneitä.
Meitin Pipsa (KRJ-III) on myöskin Cecilié Studissa asuva rautias isokokoinen suomenhevostamma. Säkäkorkeutta tältä tammalta löytyy 160 cm. Meitin Pipsa on kilpaillut vaativissa koululuokissa hyvällä menestyksellä ja KRJ:n laatuarvostelussa tamma on saanut III -palkinnon. Kouluradoilla kilpailemisen ohella tamma on startannut valjakkokilpailuissa ja sieltäkin menestystä on tullut hienosti useamman sijoituksen verran. Varsoja Meitin Pipsalla on tietojeni mukaan kolme Sannin Mirkan lisäksi.

Ellenin Roomeo VH-37125
Suomenhevonen, 151 cm
Ko IIB - Re 80 cm

KRJ Ip. (95p.)

Ikiliikkuja VH-2040
Suomenhevonen, 155 cm
Kiivas Liikkuja
Suomenhevonen
Tytön Diiva
Suomenhevonen
Aino-Kaisa VH-20386
Suomenpienhevonen, 146 cm
Pehtoori
Suomenpienhevonen
Kaisa
Suomenpienhevonen
Sannin Mirka VH-53700
Suomenhevonen, 155 cm
Ko IIB - Re 110 cm

KTK IIp. (70p.), YLA2, KRJ II

Sanansaattaja VH-00600
Suomenhevonen, 156 cm
Fabio
Suomenhevonen
Unetar
Suomenhevonen
Meitin Pipsa VH-30270
Suomenhevonen, 160 cm
Tamburiini
Suomenhevonen
Kovin Uupunut
SuomenhevonenVALMENNUKSET & PÄIVÄKIRJAMERKINTÖJÄ

Päiväkirjamerkintä -- Tänään kävin maastoilemassa Martin kanssa. Harjailin orin karsinassa, Martti nuokkui puoliunessa paikoillaan. Takakavioitaan ukko ei olisi halunnut millään nostaa, mutta saatiinhan ne loppujen lopuksi ylös. Maastolenkki oli kestoltaan noin tunti, ajantaju unohtui metsäpoluilla käpötellessä. Ravipätkillä Martti tuntui innostuvan hurjasti ja siitä vasta riemu syntyi kun pyysin oria nostamaan laukan. Pienen pukkihypyn kautta laukka kuitenkin nousi ja annoin Martin laukata rennosti pitkän pätkän. Saavutuamme takaisin kotitallille riisuin orin ja vein sen takaisin tarhaan katselemaan tammoja.
Päiväkirjamerkintä -- Martti on kotitunut varsin hyvin ja se tuntuu ottaneen tammat tarkkailuunsa ulkoilessaan. Norkoilee aidan tuntumassa ja katselee neitoja hieman kauempana korvat terhakasti hörössä. Tänään liikutin Martin aamupäivästä kun suurin osa aamun askareista oli saatu valmiiksi. Tarhasta haettaessa poika käyttäytyi siivosti ja tallissa kiinnitin Martin käytävälle ketjuihin harjausta varten. Martti seisoi rauhassa harjauksen ajan ja tuodessani varusteita satulahuoneesta, poika hörisi kuin sanoakseen "joko mennään?". Satuloin Martin pikaisesti ja suunnistimme ulos tallista. Pihalla kiristin satulavyön ja kiipesin kyytiin, Marttia ei olisi huvittanu seistä paikallaan ja poika yritti lähteäkin heti kävelemään kun pääsin satulaan. Menin Martin kanssa kentälle joka on jo kuivunut mukavasti talven jäljiltä. Verryttelin Marttia perusteellisesti erilaisilla kaarevilla urilla ja poika alkoikin kantaa itseään pikkuhiljaa oikein hyvin niin käynnissä kuin ravissakin. Laukassa Martti oli melkoisen vahva edestä, mutta sain oria pikkuhiljaa laukkaamaan paremmin takaosallaan. Treenin lopuksi kävelytin Marttia lähes puoli tuntia kunnes suuntasin talliin riisumaan orin.
Päiväkirjamerkintä -- Hain tänään Martin sen kasvattajan luota Acantha Farmilta. Paperien kirjoittamisen jälkeen puin Martille kuljetussuojat ja siirryimme pihalle jossa avoinainen traileri jo odottelikin. Martti katseli traileria hetken ja sitten käveli mukanani sisään ilman mitään ongelmia. Trailerissa se käänteli päätään hetken ja sitten huomion varastikin täyteen pakattu heinäverkko. Pääsimme hyvin matkaan ja illemmalla saavuimme kotitallin pihalle. Purin Martin ulos ja taluttelin oria hetken tallipihalla. Martilla tuntui olevan energiaa ja se tanssahteli narun päässä korvat hörössä. Hieman myöhemmin Martti pääsi tutustumaan omaan karsinaansa jossa harjasin sen kevyesti ja sitten poistuin jättäen uuden orhini syömään iltaheiniään.


KILPAILUT

ERJ
06.12.2009 Branwen, 110 cm - 3/22
05.12.2009 Kuhmo, 110 cm - 2/30
05.12.2009 Kuhmo, 110 cm - 5/30
05.12.2009 Kuhmo, 110 cm - 4/30
05.12.2009 Kuhmo, 110 cm - 3/30
30.11.2009 Bellamy, 120 cm - 3/30
28.11.2009 Barrier, 40-50 cm - 1/117 (Cup)
27.11.2009 Bellamy, 120 cm - 1/30
22.11.2009 Naturael, 100 cm - 4/100
22.11.2009 Naturael, 100 cm - 7/100
21.11.2009 Viola, 80 cm - 3/40
20.11.2009 Cheval Delamer, 80 cm - 2/30
20.11.2009 RB Ponies, 90-100 cm - 5/30
18.11.2009 Viola, 120 cm - 3/40
17.11.2009 Cheval Delamer, 90 cm - 4/30
17.11.2009 B&W, 100 cm - 1/50
15.11.2009 Viola, 120 cm - 2/40
15.11.2009 Naturael, 100 cm - 3/100
15.11.2009 Naturael, 100 cm - 8/100
15.11.2009 Naturael, 100 cm - 4/100
15.11.2009 Naturael, 100 cm - 6/100
14.11.2009 B&W, 100 cm - 7/50
14.11.2009 B&W, 100 cm - 5/50
14.11.2009 Stall Olney, 120 cm - 1/30
14.11.2009 Stall Olney, 120 cm - 3/30
14.11.2009 Stall Olney, 100 cm - 2/30
13.11.2009 B&W, 100 cm - 1/50
13.11.2009 Stall Olney, 120 cm - 4/40
13.11.2009 Stall Olney, 100 cm - 5/30
12.11.2009 B&W, 100 cm - 1/50
12.11.2009 Stall Olney, 100 cm - 1/30
12.11.2009 Stall Olney, 120 cm - 3/30
12.11.2009 Viola, 120 cm - 5/40
30.04.2009 KK Bailador, 60 cm - 7/143 (Cup)
22.03.2009 Ryss It! Factory, 120 cm - 5/100
17.02.2009 Aworei, 80 cm - 2/30
16.02.2009 Aworei, 90 cm - 2/30

NÄYTTELYT

23.12.2009 Riiviöt - 8/12 KUMA, JS
23.12.2009 Keinumäki - 6/12 KUMA, JS
15.12.2009 Step Ponies - LKV3/12 IrtoSERT*, JS
03.12.2009 Akasha Dressage - 10/12 KUMA, JS
30.11.2009 Raadelma - 10/12 KUMA, JS
28.11.2009 Kölni - 7/11 KUMA, JS
28.11.2009 Turjaken Talli - 7/14 KUMA, JS
25.11.2009 Bailee Showjumpers - 7/12 KUMA, JS
10.02.2009 Kaunisrannan Ratsastajat - 4/7 KUMA, JS
08.02.2009 Rousseau Ponies - LKV5/12 KUMA, JS
KRJ
27.11.2009 RB Ponies, Kür Vaativa B - 5/30
27.11.2009 RB Ponies, Helppo C - 4/30
26.11.2009 RB Ponies, Kür Helppo C - 5/30
26.11.2009 RB Ponies, Helppo B - 5/30
26.11.2009 RB Ponies, Helppo A - 2/30
26.11.2009 RB Ponies, Vaativa B - 4/30
21.11.2009 Kölni, Helppo A - 4/50
20.11.2009 Naturael, Helppo A - 9/100
17.11.2009 Kölni, Helppo A - 7/50
11.10.2009 Reeyah Ponies, Vaativa B - 7/50
11.10.2009 Reeyah Ponies, Vaativa B - 5/50
08.10.2009 Reeyah Ponies, Helppo A - 3/50
07.10.2009 Reeyah Ponies, Vaativa B - 7/50
01.10.2009 Acantha Farm, Helppo B - 3/100
16.09.2009 Reyaah Ponies, Vaativa B - 5/50
15.09.2009 Reyaah Ponies, Vaativa B - 2/50
07.09.2009 Acantha Farm, Helppo B - 7/100
03.09.2009 Acantha Farm, Helppo B - 6/100
16.07.2009 Cadell, Vaativa B - 2/50
12.07.2009 KK Bailador, Helppo A - 7/77
12.07.2009 BR Team, Helppo A - 5/30
11.07.2009 BR Team, Vaativa B - 2/30
04.06.2009 Vintage Arabians, Helppo B - 2/40
03.06.2009 Vintage Arabians, Helppo A - 6/40
02.06.2009 Vintage Arabians, Vaativa B - 2/40
01.06.2009 Vintage Arabians, Vaativa B - 5/40
10.05.2009 Fiacre, Vaativa B - 2/25
30.04.2009 Highway, Vaativa A - 4/29
30.04.2009 Highway, Vaativa B - 3/34
30.04.2009 Riihen Ponitalli, Vaativa B - 2/30
27.04.2009 Silence, Vaativa B - 4/30
26.04.2009 Helmivaara, Vaativa B - 4/20
26.04.2009 Silence, Vaativa B - 2/30
14.04.2009 Ryss It! Factory, Vaativa B - 10/100
09.04.2009 Ryss It! Factory, Vaativa B - 2/100
09.04.2009 Ryss It! Factory, Helppo A - 1/100
04.04.2009 Ryss It! Factory, Helppo A - 4/100
28.03.2009 Ryss It! Factory, K.N. Special - 3/100
20.03.2009 Ryss It! Factory, Helppo B - 7/100
20.03.2009 Ryss It! Factory, Helppo C - 5/100
17.03.2009 Ryss It! Factory, Helppo B - 5/100
17.03.2009 Ryss It! Factory, Helppo C - 10/100
03.03.2009 Acantha Farm, Vaativa B - 1/50
21.02.2009 Acantha Farm, Vaativa B - 9/100Virtuaalihevonen | A SIM-game horse
Luonne© Tessa