Virtuaalihevonen | a sim-game horse

KUOLLUT 18.7.2018

Llygedyn Llwynoges

ruunikko welsh cob -tamma, 147 cm, s. 02.06.2012
omistaja/kasvattaja: elen (VRL-01863)
4v. 02.09.2012 - VH12-026-0210

Llygedyn Llwynoges on upeasta kantakirjavanhempien yhdistelmästä syntynyt kaunis punaruunikko tamma. Luonteeltaan kotioloissa Lelliksi kutsuttu ponineiti on hieman häslä ja varsinkaan tallin ulkopuolella se ei pysyisi sekuntiakaan paikoillaan.

Meriitit

Sijoituksia estekilpailuista 45 kpl :: Sijoituksia koulukilpailuista 2 kpl

27.01.2015 - palkittu VWY-II (6 + 5 + 7 + 21 + 5 = 44p.)
15.11.2012 - kantakirjattu III-palkinnolla (66p.)


Llygedyn Llwynoges syntyi kesän korvalla laitumelle ja nopeasti se nousi horjuville koivilleen eikä mennyt kauaakaan kun pikkuinen varsa kirmasi jo emänsä ympäri. Kotioloissa tamman virallinen nimi on aivan liian monimutkainen ja neitiä on päädytty kutsumaan Lelliksi. Tamman suvun meriittejä katsoessa nousee kysymykseksi tuleeko Lelli seuraamaan niitä menestymällä hienosti vaiko jääkö se kotiin pullamahaiseksi siitostammaksi. Aika näyttää, kasvattajana olen kummassakin tapauksessa tyytyväinen tammaan. Suvullisesti Lelli edustaa hyvin mielenkiintoista yhdistelmää. Tamman isä on jo aikaa sitten kuolon korjaama upea Ceridwynissä kasvanut ori ja kun mahdollisuus pakasteisiin tuli eteen niin eihän siitä voinut kieltäytyä. Orin takaa löytyy niinkin legendaarinen tamma kuin Liinun cob-kasvatuksen kantaponi Jasmin. Emänsä puolelta Lelli edustaa paljon tuoreempaa linjaa ja emän Derwenan suvussa on myös lisämausteena C-sektion poneja, hyvin menestyneitä sellaisia.

Luonteeltaan Lelli on hyvin erakko ja se viihtyy yllättävän paljon omissa oloissaan myös tarhaillessa tammalauman kanssa. Karsinaansa tulijaa Lelli kohtelee viileän asiallisesti ja sen hoitaminen on hyvin helppoa tamman hyväksyessä kaikenlaiset hoitotoimenpiteet. Joskus tamma nauttii silminnähden rapsutushetkistä, mutta ainoastaan juuri sen verran kuin itse haluaa. Lellin käsittely on siis hyvin helppoa ja se käyttäytyy rauhallisen arvokkaasti niin kotona kuin kilpailuissakin. Ainoastaan satulointi saattaa aiheuttaa Lellissä pientä irvistelyä ja tamma aivan varmasti pidättelee hengitystään kun satulavyön kiinni laittamisen aika tulee. Taluttaessa Lelli kävelee rauhassa taluttajan vierellä, mutta aina kannattaa olla tarkkana koska Lelli saattaa hypähtää melkein syliin säikähtäessään.

Lelli on yllättävän eteenpäinpyrkivä ja vastaanottavainen ratsastaa, yleensä se tuntuu todellakin yrittävän kaikkensa miellyttääkseen ratsastajaansa. Taivuttelut ja kaarevien urien ratsastaminen saavat Lellin nopeasti notkeaksi ja hyvin apuihin vastaavaksi treenin alussa. Muutoin se saattaa hieman nojata kuolaimeen, varsin vasemmassa kierroksessa. Sileällä Lelli toimii melko pienillä avuilla, mutta sitä ei saa kuitenkaan jättää vain yksin porskuttamaan uraa ympäri. Laukka on Lellin paras askellaji ja tamma eteenekin esteradalla varsin tyylikkäästi ylittäen esteet pyöreästi hypäten hyvällä ilmavaralla. Joskus tamma saattaa hieman ottaa kierroksia esteillä ja sitä pitääkin rauhoitella hyppyjen jälkeen mahdollisimman tehokkailla puolipidätteillä. Yhteenvetona Lelli on hieman syrjäänvetäytyvä, mutta kuitenkin helppo hoidettava ja ratsuna niin sileällä kuin esteilläkin hyvin toimiva ponitamma.

Jälkeläiset

08.09.2014 t. Llygedyn Rhewllyd Llinos i. Cwmnantcol Rhett
29.01.2014 o. Llygedyn Rhainallt i. Renfrew Aisha KTK-II

Sukua netissä 3. polvea

Ceridwyn Llwyd Ddu
Welsh Cob (D), 149 cm

KTK-II
Old House Nimrod
Welsh Cob (D), 147 cm
Laakson Nestorius
Welsh Cob (D)
Lollypop
Welsh Cob (D), 142 cm
Rianna Luna
Welsh Cob (D), 152 cm
Laakson Rick
Welsh Cob (D), 149 cm
Jasmin
Welsh Cob (D), 144 cm
Derwena LAC
Welsh Cob (D), 148 cm

KTK-II, YLA2, VWY-II
Gwalch Talfryn
Welsh Cob-tyyp. (C), 134 cm
Eryr Llygad
Welsh Cob-tyyp. (C), 135 cm
Delyth Tlws
Welsh Cob-tyyp. (C), 133 cm
Daniella Lili
Welsh Cob (D), 149 cm
Engour
Welsh Cob (D), 149 cm
Honey-Sweet Kiss
Welsh Cob (D), 145 cm

isälinja: Ceridwyn Llwydd Ddu - Old House Nimrod - Laakson Nestorius
emälinja: Derwena LAC - Daniella Lili - Honey-Sweet Kiss


Valmennukset & päiväkirjamerkinnät

Estevalmennus (Valmentajana Ricky)
Saitte Lellin kanssa hetken kävellä rauhassa uralla. Alkuun tamma näytti hiukan jäykältä, mutta kun aloitte alkuverryttelyssä tehdä lyhyillä sivuilla avotaivutuksia ja pitkillä sivuilla pientä temponvaihtelua käynnissä, alkoi Lelli vaikuttaa eteenpäinpyrkivältä. Parin kierroksen jälkeen teitte saman ravissa. Samalla laitoin toiselle pitkälle sivulle matalahkon ristikon, jonka yli hyppäsitte hyvällä tyylillä. Lelli tosin innostui hiukan, mutta sinä sait tamman rauhoitettua selkeillä puolipidätteillä. Seuraavaksi olikin vuorossa laukkatyöskentelyä kolmikaarisella kiemurauralla. Toisen kaaren käännöskohtaan laitoin pystyn, jolla oli korkeutta hiukan alle metri. Lelli nosti kauniin, matkaa voittavan laukan ja vaihtoi hyvin laukkaa esteen yli hypätessään. Tämän jälkeen aloitittekin estetyöskentelyn. Kokosin toiselle pitkälle sivulle kolmiosaisen sarjan, jonka kahdella ensimmäisellä pystyllä oli korkeutta metri ja kolmannella esteellä, trippelillä, oli korkeutta kymmenen senttiä enemmän ja leveyttäkin ihan hyvin. Lellin kanssa lähestyit esteitä tasapainoisessa laukassa ja tamma oli selkeästi kuulolla esteille. Lähestyminen ensimmäiselle esteelle oli hiukan huono, sillä tamma lyhensi askeltaan liikaa ennen estettä. Lelli kuitenkin yritti hypätä ja sinä autoit sitä hyvin. Ruunikko tamma selvisi ensimmäisestä esteestä hyvin ja onnistui hyppäämään koko sarjan hyvässä muodossa. Kiittelit tammaa vuolaasti hypyn jälkeen. Hyppäsitte vielä pari matalampaa pystyä ennen loppuverryttelyjä.

Estevalmennus (Valmentajana Ricky)
Tällä kertaa olittekin jo ehtineet verryttelynne tehdä, ennen kuin ehdin itse paikalle. Aluksi tietenkin pyytelin anteeksi myöhästymistäni. Kokosin teille heti pari metrin korkuista pystyä toiselle pitkälle sivulle ja toiselle kaksiosaisen trippelisarjan. Lyhyille sivuille nousi ristikot, joilla oli korkeutta 70 senttiä. Aloititte toisesta päädystä ja hyppäsitte kauniissa ravissa ristikon. Ensimmäinen pystykin oli pian jäänyt taaksenne ja seuraavalle pystylle sait hiukan koota Lellin askelta, joka alkoi selkeästi jälleen innostua ja heitteli päätään. Pidätit sitä hiukan ja saitte esteen hypättyä mukavassa muodossa. Seuraava ristikkokin jäi taaksenne ja seuraavaksi nostitte laukan. Lähestyitte esteitä reippaassa tahdissa ja ensimmäinen trippeli ylittyi helposti ilman ongelmia. Seuraava trippelikin onnistui kerrassaan mainiosti. Korotin ristikot korkeammiksi pystyiksi ja teitte saman uusiksi. Tällä kertaa aloititte pitkältä sivulta, jossa oli kaksi pystyä. Hyppäsitte ne rauhallisessa ravissa ja nostitte laukan jo korkealle pystylle mentäessä. Korkeutta niissä oli suurin piirtein metri ja kaksikymmentä. Vauhtia oli hiukan liikaa ja sait reilusti rauhoitella tammaa tultuanne alas ja lähestyessänne trippeleitä, joille lähestyminen oli hyvä. Hyppäsitte vielä toisen päädyn pystyn, ennen kuin lopettelitte hyppäämistä.

Estevalmennus (Valmentajana Ricky)
Treenausvuorossa olikin rataa tällä kerralla. Alkuverryttelynä toimi jumppasarja, jossa korkeutta oli hiukan yli puolisen metriä ja esteitä oli viisi kappaletta. Matalammat esteet sujuivat hyvin, Lelli hyppäsi korkeita hyppyjä ja ilmavaraa jäi reilusti. Asianmukaiset taivutukset ja kaarilämmittelyt kuuluivat ohjelmaan siinä sivussa. Jätin teidät harjoittelemaan hetkeksi pääty-ympyrälle samalla, kun itse aloin kokoamaan esterataa. Esteitä oli kahdeksan, joista yksi oli sarja. Selitin sinulle rauhallisesti esteiden järjestyksen. Ensimmäinen este sijaitsi pitkällä sivulla ja oli metrin korkuinen okseri. Lähestyitte estettä vasemmassa laukassa ja hyppäsitte hyvällä tyylillä. Seuraavana vuorossa oli lähellä päätyä metri ja kaksikymmentä korkea pysty, josta lievä käännös uran mukaisesti toiselle puolelle kenttää. Kolmas este oli samankorkuinen pysty, joka sijaitsi niin, että jatkoitte esteen jälkeen suoraan lävistäjää pitkin "lähtölinjaan". Pystyn jälkeen vaihdoitte oikeaan laukkaan ja vaihdoitte suunnan kohti okserista ja sianselästä muodostuvaan sarjaan, joka oli metri ja kymmenen korkea. Hyppäsitte kevyellä tyylillä molempien esteiden yli ja vaihdoitte uudelleen laukan, takaisin vasempaan. Jatkoitte jälleen toiseen päätyyn radan korkeimman pystyn yli ja sieltä reippaassa laukassa seuraavan pystyn yli, josta tiukahko käännös viimeiselle esteelle, matalahkolle okserille, josta selviydyitte ongelmitta.

Päiväkirjamerkintä Tänään useampi poneistamme lastattiin rekan kyytiin ja matkustimme ponien kantakirjaustilaisuuteen. Lelli oli jo melko alkupäässä kehässä ja tamman valmistelu tehtiin turhan kiireisesti, mutta onneksi itse tamma oli ihan viilipyyty. Kotiintuomisina Lellin osalta oli III-palkinto.

Päiväkirjamerkintä Lelli on päässyt jo mukaan kilpailevien ponien remmiin ja ensimmäiset ruusukkeetkin on kotiutettu. Isona koitoksena pian on edessä kantakirjaus. Toivottavasti tamma pysyy nyt vain terveenä.

Päiväkirjamerkintä Lellin ratsutus on päästy alottamaan ja sujunut mukavasti. Tamma oli alkuun hieman epäluuloinen, mutta rutinoituessaan parantuu päivä kerrallaan. Otamme asiat varsin rauhallisesti ilman kiirettä, ratsutettavia poneja on tällä hetkellä lähemmäs kymmenkunta, joten aikaakaan ei turhan paljoa ole.

Päiväkirjamerkintä Lelli kengitettiin tänään ensimmäistä kertaa. Ensin kengittäjä laittoi tamman etupään minkä jälkeen tamma sai pitää lepotauon karsinassa sillä aikaa kun yksi vanhempi poni kengitettiin ympäri. Takapään kengitys sujui mukavasti ja tamma sai jopa porkkanaherkut kengittäjältä.

Päiväkirjamerkintä Lellistä on kasvanut tempperamenttinen ja toimelias nuori poni. Se on satuloitu jo muutamaan otteeseen minkä lisäksi tamma on saanut opetella mm. irtohypytyksen ja ohjasajon saloja. Tamman varsinaiseen ratsutukseen on kuitenkin vielä reippaasti aikaa.

Päiväkirjamerkintä Niin pieni ja heiveröinen varsa on kasvanut jo huimasti ja saanut nimenkin. Virallisiin papereihin merkittiin nimen kohdalla Llygedyn Llwynoges, joka on pieni muistutus tamman isästä, joka oli aikoinaan melkoinen sydäntenmurskaaja. Llwynoges eli tutummin Lelli saa viettää leppoisia teiniponin päiviään vielä hetken aikaa.

Päiväkirjamerkintä Illalla tallissa meitä odotti melkoinen yllätys kun Derwena oli päättänyt varsoa sillä aikaa kun olimme hakemassa loppuja poneja tarhasta. Suloinen tammavarsa hörisi kovasti oljilla ja emällä tuntui olevan asiat kunnossa. Saa nähdä minkälaiseksi tämä pikkuneiti kasvaa!

Kilpailutulokset

Esillä ainoastaan sijoitukset
04.10.2013 WBR, 120 cm - 1/40
02.10.2013 WBR, 120 cm - 5/40
02.10.2013 WBR, 120 cm - 3/40
30.09.2013 Villi-Cup, 130 cm - 5/36
30.09.2013 Villi-Cup, 120 cm - 1/51
17.12.2012 Llygedyn Welsh, 90 cm - 1/15
17.12.2012 Llygedyn Welsh, 100 cm - 3/15
17.12.2012 Llygedyn Welsh, 130 cm - 2/7
14.12.2012 Zephyre, 120 cm - 2/44
14.12.2012 Zephyre, 100 cm - 2/24
25.10.2012 Lai'e Welsh, 120 cm - 2/8
15.10.2012 Llygedyn Welsh, 120 cm - 1/10
15.10.2012 Llygedyn Welsh, 100 cm - 3/10
14.10.2012 Domenica Estate, 140 cm - 3/20
13.10.2012 Domenica Estate, 140 cm - 1/20
12.10.2012 Viherpolku, 90 cm - 5/29
12.10.2012 Domenica Estate, 140 cm - 4/20
11.10.2012 Llygedyn Welsh, 130 cm - 1/8
09.10.2012 Llygedyn Welsh, 120 cm - 2/10
09.10.2012 Llygedyn Welsh, 100 cm - 3/10
07.10.2012 Llygedyn Welsh, 120 cm - 2/10
07.10.2012 Guards Hingstar, 120 cm - 1/30
06.10.2012 Painswick Ponies, 110 cm - 1/50
06.10.2012 Mewia, 100 cm - 2/32
06.10.2012 Takkura, 120 cm - 5/30
04.10.2012 Mewian, 90 cm - 4/30
04.10.2012 Mewian, 130 cm - 3/14
04.10.2012 Lai'e Welsh, 100 cm - 5/50
03.10.2012 Mewian, 130 cm - 2/14
03.10.2012 Mewian, 100 cm - 3/32
02.10.2012 Mewian, 60 cm - 5/27
02.10.2012 Mewian, 70 cm - 2/32
02.10.2012 Mewian, 100 cm - 4/32
02.10.2012 Mewian, 120 cm - 1/24
01.10.2012 Koston Suomenhevoset, 110 cm - 2/60
09.09.2012 Heijastus, 110 cm - 7/50
08.09.2012 Heijastus, 110 cm - 6/50
07.09.2012 Heijastus, 110 cm - 5/50
07.09.2012 Satulinna, 110 cm - 8/90
05.09.2012 Heijastus, 110 cm - 3/50
05.09.2012 Satulinna, 120 cm - 6/90
02.09.2012 Venice, 120 cm - 5/30
02.09.2012 Venice, 120 cm - 4/30
01.09.2012 Vossvell Dressurstall, 120 cm - 5/30
01.09.2012 Venice, 120 cm - 2/30
31.08.2012 Venice, 120 cm - 3/30
11.08.2012 KK Energia, 120 cm - 2/22
10.08.2012 KK Energia, 110 cm - 6/41
09.08.2012 KK Energia, 110 cm - 6/43
08.08.2012 KK Energia, 120 cm - 1/20
07.08.2012 KK Energia, 120 cm - 6/43

05.10.2012 Mewian, Vaativa B - 2/23
04.10.2012 Mewian, Vaativa B - 3/23

13-14.10.2012 Suokukka, CCI/CIC* - 2/6

Taustakuva © M.Peel - Tekstit © elen