Virtuaalihevonen | a sim-game horse

Ffraid Caerau

welsh cob -ori, 150 cm, s. 03.04.2006
omistaja/kasvattaja: elen (VRL-01863)
3v. 03.6.2006 - VH03-026-1043

KUOLLUT 14.04.2013

Meriitit

Sijoituksia estekilpailuista 29 kpl :: Sijoituksia koulukilpailuista 16 kpl

15.03.2012 - Kantakirjattu III-palkinnolla (65p.)
09.08.2010 - 8 + 4 + 8 + 20 + 5 = 45p. VWY-II


Yleisesti Karo on varsin hurmaava ja charmikas oripoika jolta ei takuulla luonnetta puutu. Ori on kaikesta huolimatta kuitenkin varsin sopuisa pakkaus vaikkakin saattaa joskus tuittuilla pahemman kerran. Luokseni Karo tuli kun olin etsimässä sopivaa nuorta welsh oria jalostustyön aloittamiseen. Heti orin nähdessäni lumouduin täysin ja niin pieni ja pirteä ori lähti mukaani brittein saarille. Tulevaisuudessa Karolta odotetaan varsin paljon niin kisa kuin jalostuspuoleltakin. Orin sukuhan polveutuu pitkälti vanhan linjan poneista,mikä oli yksi syy miksi halusin sitä niin kovasti.

Hoitaessa Karo on aika rauhallinen vilpertti vaikka saattaakin joskus keksiä jotain ihan älytöntä. Ulkona hoidettaessa ori on oikein kiltti vaikka saattaakin joskus hiukan pelleillä. Karsinassa Karo on hiukan kenkku ja saattaa pelleillä enemmänkin,mutta on muuten kyllä ihan kiltisti.Harjattaessa ori tuppaa olemaan joskus hiukan kenkku,mutta lopettaa yleensä pelleilyn mikäli hoitaja ei huomioi pelleilyä. Kavioita putsattaessa on syytä olla tarkka,koska Karo saattaa nykäistä kavionsa alas varoittamatta suoraan putsaajan varpaille. Suitsittaessa ori on melko kiltisti ainakin yleensä vaikka nostaakin välillä päätään niin ylös että suitsiminen on lähes mahdotonta. Satuloitaessa Karo on ihan nätisti eikä edes pullistele vyötä kiristäessä. Ruokittaessa ori on melko kärsimätön eikä oikein jaksaisi odottaa omaa vuoroaan. Kengittäjälle Karo pyrkii olemaan mahdollisimman kiltti, koska tietää ettei tämä siedä pelleilyä missään muodossa. Eläinlääkärille orilla onkin sitten taipumus näyttää niitä huonoja puoliaan eikä tarkastuksesta näin ollen tule oikein mitään.

Taluttaessa Karo on hiukan riehakas eikä sen vuoksi sovikaan aivan aloittelijan talutettavaksi. Maastossa taluttaessa ori on reipas ja aika vaikeasti pideltävä. Karo ei säiky maastossa mitään,mutta riehaantuu päästessään ulos kävelemään. Tarhalle mentäessä ori on aika rauhallinen vaikka saattaakin hiukan kiskoa riimunnarua, jotta ihminen kulkisi nopeammin. Tarhassa Karo on melko villi ja rauhaton eikä oikein tahtoisi asettua paikalleen. Tammojen seurassa ori on melkoinen herrasmies vaikkakin saattaa joskus kohdella niitä kuin alempiarvoisiaan. Toisia oreja kohtaan Karo on todella ikävä eikä juurikaan pidä niiden läheisyydestä. Karo saattaakin ruveta haastamaan riitaa varsin helposti toisen orin kanssa,minkä takia se olisi viisainta pitää muista oreista erillään. Nuorien ja varsojen kanssa ori telmii mielellään aina silloin tällöin kun sille päälle sattuu. Huonolla tuulella ollessaan Karo saattaa kuitenkin antaa nuoremmilleen kyytiä. Kentällä ja maneesissa taluttaessa ori on melko rauhallinen vaikka saattaakin oikutella aina silloin tällöin. Juoksuttaessa Karo on melko hankala aina aluksi,mutta asettuu kyllä aikaa myöten kulkemaan kiltisti ympyrälle. Lastattaessa ori astelee kiltisti traileriin ilman sen kummempia vastaväitteitä vaikka saattaakin joskus ruveta hankalaksi.

Ratsastaessa Karo on melko tottelevainen ja aulis, mutta silti hankalasti ratsastettava. Ori on hankala ehkä siksi että sen pitää aina laittaa vastaan ratsastajan avuille. Avut pitääkin ajaa läpi monta kertaa selkeästi ja päättäväisesti. Kun Karo huomaa ettei ratsastaja aio antaa periksi se muuttuu paljon helpommaksi ratsastaa. Koulussa ori ei ehkä ole parhaimmillaan vaikkakin menee sitä ihan kohtuullisesti. Karo hallitsee perusasiat kohtuu hyvin vaikkakin monella alueella onkin tässä suhteessa parannettavaa. Orin askeleita ovat monet kehuneet vaikka omasta mielestäni niissä ei olekaan mitään erityistä. Karo omaa kuitenkin kolme suht pehmeää ja selkeää askellajia. Esteillä orilla on taipumus kuumua hiukan liikaa mikä ei sinänsä mikään kovin vakava haitta ole. Kuumumisen vuoksi Karo kuitenkin saattaa ruveta hiukan huolimattomaksi mikäli ratsastaja ei pysy tiukkana. Esteelle lähestymisen on osuttava suht nappiin, koska muuten ori kyllä rokottaa mikäli lähestyminen on liian vino eikä välttämättä hyppää lainkaan yli. Maastossa Karo on aika rauhallinen vaikka saattaakin säpsähdellä vieraita ääniä sekä pusikoissa väijyviä mörköjä. Ori ei olekaan mikään aloittelijalle sopiva maastoratsu. Maastoesteillä Karo on aika villi eikä oikein tahtoisi kuunnella ratsastajaansa. Hypätessä ori on kuitenkin melko varovainen vaikka saattaakin ennen estettä riehua. Vedestä Karo ei juurikaan pidä ja inhoaakin pesemistä yli kaiken. Orin peseminen onkin melko vaikeaa koska se ei tahtoisi millään pysyä aloillaan.

Kilpailuissa Karo on aika hermostunut eikä oikein tiedä mitä tehdä, mutta rauhoittuu kyllä katseltuaan jonkin aikaa ympärilleen. Kilpailualueen tohina saa orin hermostumaan pahan kerran joten se olisikin syytä pitää mahdollisimman kaukana hyörinän keskipisteestä. Tallialueella Karo on melko levoton, mutta yrittää silti pysyä mahdollisimman rauhallisena. Toisia hevosia ori vilkuilee jonkin verran, muttei pahemmin kiinnitä niihin huomiota. Lämmiteltäessä Karo keskittyy vain omaan veryttelyynsä eikä juurikaan huomioi muita mikäli nämä eivät tule liian lähelle. Portilla vuoroaan odottaessa ori on melko hermostunut ja pureskelee kuolaintaan kärsimättömän näköisenä. Kouluradalla Karo on hiukan villi eikä oikein jaksaisi aina keskittyä suoritukseensa. Oriin meno radalla näyttääkin varmasti huvittavalta ja aikamoiselta sekasotkulta. Esteradalla Karo kuitenkin malttaa keskittyä vain rataan eikä huomioi laisinkaan ulkopuolisia häiriöitä. Ori onkin huomion arvoinen näky viilettäessään pitkin rataa. Palkintojenjaossa ori pörhistelee tyytyväisen näköisenä ja ottaa vastaan palkintonsa.


Jälkeläiset

05.03.2013 o. Llygedyn Galahad e. Gwalch Gwraig
15.12.2012 t. Meriel Siwan e. Afal Cerys
01.06.2012 t. Aelwen Camri e. Myrllydd Dawn
27.10.2011 t. Llygedyn Anwen e. Llygedyn Anwyledd VWY-II, ERL-III
20.03.2010 o. Llygedyn Enillwr e. Llygedyn Rhianu Ch, KTK-III, VWY-II, ERL-III
26.07.2007 o. YAN Metaphor e. YAN Mabyn

Sukua netissä 3. polvea

Carwyn Luna
Welsh Cob (D), 147 cm

KTK Ip.

Ch Sunrise's Romney
Welsh Cob (D), 153 cm
KTK IIp.
Tro Rendóre
Welsh Cob (D), 151 cm
B.B. Auringon Lasku - KTK IIIp.
Welsh Cob (D), 142 cm
Gwenda Luna
Welsh Cob (D), 145 cm
KTK IIIp.
Rhimynnau Carwr
Welsh Cob (D), 151 cm
Rhaedran Mirain - KTK IIIp.
Welsh Cob (D), 150 cm
Ffraid Rhiain WS
Welsh Cob (D), 154 cm

KTK IIIp., VWY-II
VIR MVA Ch, VWY-A

Flobw Feodor
Welsh Cob (D), 142 cm
Flawydd Flammig
Welsh Cob (D)
Flobw Terian
Welsh Cob (D)
Kenrick Meganne
Welsh Cob (D), 155 cm
KRJ-II, VWY-II
Aelward Dio
Welsh Cob (D), 156 cm
Aelward Ariellen
Welsh Cob (D), 142 cm

isälinja: Carwyn Luna - Sunrise's Romney - Tro Rendóre
emälinja: Ffraid Rhiain WS - Kenrick Meganne - Aelward Ariellen


Valmennukset & päiväkirjamerkinnät

Päiväkirjamerkintä
Tänään kävin Karon kanssa maastoilemassa vaikka sää ei mitenkään ollut mahtava. Teimme rauhallisen ja pitkän lenkin kiipeillen mäkisessä maastossa ja ravailleen rauhallisessa temmossa hiekkateillä. Karo tuntui innostuvan suuresti ja olisi varmaan halunnut hieman päästellä, tällä kertaa ei kuitenkaan ollut tarkoitus revitellä. Saavuimme takaisin tallipihalle puolitoista tuntia myöhemmin ja ori pääsi hoitamisen jälkeen tarhailemaan.

Päiväkirjamerkintä
Karon ura kilparadoilla alkaa olla päätöksessään ja toivottavasti melko pian voimme aloittaa valmistautumisen laatuarvostelua varten. Laatuarvostelun jälkeen Karo saa pikkuhiljaa eläköityä siitosorin ammattiin, onhan herralla ikääkin jo varsin reippaasti. Nyt kuitenkin vielä keskitymme valmentautumiseen ja hyvän kunnon ylläpitämiseen.

Päiväkirjamerkintä
Karo on saanut lomailla hetken aikaa pienen kuljetushaaverin jälkeen. Olimme matkalla kotiin estekilpailuista Karon ja erään toisen ponin kanssa, kotimatka sujui hyvin mutta ori onnistui tulemaan ulos sellaisella vauhdilla, että kaatui. Tuloksena revähdys reisilihaksessa ja sairasloma hierojan ja eläinlääkärin visiiteillä maustettuna. Ori tulee kuitenkin toivottavasti paranemaan täysin käyttökuntoiseksi.

Päiväkirjamerkintä
Karolle ja Rhianulle syntyi viimeyönä varsin hurmaava orivarsa. Pikkumies tulee varmaankin saamaan nimekseen Llygedyn Enillwr. Varsa muistuttaa käytökseltään hyvin paljon isäänsä kun ukko itse oli varsa. Karoa ei ole tarkoitus tarjota ulkopuolisille tammoille sen kummemmin, sukulinjalla on kuitenkin jo jonkin verran edustajia.

Päiväkirjamerkintä
Ura kilparadoilla on alkanut ihan mukavasti, pääosin olemme keskittyneet helpoissa koulukisoissa ravaamiseen. Karo suorittaa helpon tason luokat melko leikiten, mutta ei kokemus ja treeni pahasta ole. Ruusukkeita on tullut jo muutama kotiinviemisinä niin koulu- kuin estekisoistakin.

Päiväkirjamerkintä
Karolla kävi tuuri tänään! Sen tyttöystäväksi on valittu nuori 3-vuotias tamma Llygedyn Rhianu ja pariskunnan varsa tulee jäämään kasvamaan kotiin, varsinkin jos maailmaan tupsahtaa orivarsa. Karo kohteli morsiantaan herrasmiehen elkein ja astutus sujui hyvin. Uusintakierros otetaan huomenna. Karon kanssa treenattiin tänään lisäksi koulukiemuroita, laukanvaihdot alkavat taas sujumaan.

Päiväkirjamerkintä
Tänään oli ohjelmassa poniorien irtohypytystä ja rakensimmekin muutaman apulaisen kanssa kolmen esteen kujan maneesiin. Tallityttö oli jo ystävällisesti verrytellyt oria liinassa joten Karon kanssa päästiin suoraan asiaan. Lämmittelyhypyillä tuntui, ettei Karo ole tosissaan hyppäämisen kanssa ja rupesi vasta todenteolla innostumaan ku esteet nousivat yli 120 sentin. Loppujen lopuksi ori leiskautti yli 135 cm esteestä ja lopettelimme tyytyväisinä.

Päiväkirjamerkintä
Karon kanssa on pikkuhiljaa päästy treenaamisen makuun. Olemme olleet useamman kerran jo oman valmentajamme tiukan silmän alla ja ori onkin saanut kiitosta ratsastettavuudestaan. Pääosin Karon kanssa on nyt keskitytty kouluratsastukseen ja esteiden hyppääminen on jäänyt vähemmälle jos satunnaisia pieniä hyppyjä lasketa. Tästä on hyvä työstää oria eteenpäin, täältä tullaan kilparadat!

Päiväkirjamerkintä
Karolla kesti yllättävän pitkään kotiutua. Ori oli pitkään melkoinen pala käsiteltäväksi, se hyppi ja riehui narun päässä ja ratsastaessa sai helposti sinkoilemiseen aihetta jo pelkästään kentän aitatolpasta. Karo saikin pehmeän laskun uuteen kotiinsa ja se sai tarhailla ylellisen paljon. Tehokas treenaaminen on tarkoitus aloittaa mahdollisimman pian, että pääsemme jossain vaiheessa esittelemään oria tuomareille kilpailuihin.

Päiväkirjamerkintä
Karo saapui minulle takaisin ja olen aivan onnesta soikeana. Ori on käytökseltään hyvin samanlainen mitä muistan sen olleen kun ori muutti hyvin nuorena pois synnyinkodistaan. Karo pääsi pitkän matkustamisen jälkeen ensin pienelle kävelylle ja sitten tutustumaan uuteen karsinaansa. Ori huuteli hieman tarhassa oleville poneille, mutta muuten ori käyttäytyi asiallisesti.


Kantakirjaus 15.03.2012

14 + 19 + 17 + 15 = 65 p.
"hyväasentoiset jalat, hyvät tyypit, pysty lapa. erittäin hyvä orileima. Suorat kintereet, pystyhköt vuohiset."

Kilpailutulokset

Esillä ainoastaan sijoitukset
20.05.2010 Trystan, 110 cm - 4/26
19.06.2010 Trystan, 110 cm - 4/26
19.06.2010 Trystan, 50 cm - 5/25
18.06.2010 Paraatiponit, 130 cm - 1/5
18.06.2010 Paraatiponit, 110 cm - 1/13
04.06.2010 Paraatiponit, 120 cm - 2/15
03.06.2010 Paraatiponit, 130 cm - 2/7
02.06.2010 Paraatiponit, 110 cm - 2/16
01.06.2010 Paraatiponit, 130 cm - 1/7
27.05.2010 Paraatiponit, 120 cm - 3/15
19.05.2010 Paraatiponit, 130 cm - 2/6
18.05.2010 Paraatiponit, 120 cm - 1/14
17.05.2010 Paraatiponit, 110 cm - 2/15
17.05.2010 Paraatiponit, 120 cm - 2/14
14.05.2010 Paraatiponit, 120 cm - 3/14
04.11.2009 Viehättävä, 120 cm - 3/70
31.10.2009 Viehättävä, 120 cm - 3/70
22.07.2009 Reeyah Ponies, 120 cm - 6/80
21.07.2009 Reeyah Ponies, 120 cm - 5/80
25.10.2006 Willowhill, 100-110 cm - 1/17
22.10.2006 KT Kankinimas, 100 cm - 9/100
07.10.2006 Greenwich, 80-90 cm - 6/50
26.08.2006 Cresendo, 90-100 cm - 2/28
21.08.2006 KK ManZikka, 80 cm - 5/43
20.08.2006 Croisant, 60-70 cm - 4/40
19.08.2006 Poukama, 110 cm - 3/39
17.08.2006 Beleza, 50-60 cm - 1/20
12.08.2006 Ratsastusseura Salama, 110 cm - 5/72
11.08.2006 Mannapuuro, 60 cm - 5/55
26.06.2010 Paraatiponit, Vaativa B - 4/16
04.06.2010 Paraatiponit, Helppo B - 1/18
03.06.2010 Paraatiponit, Helppo B - 2/18
01.06.2010 Paraatiponit, Helppo C - 3/18
30.05.2010 Paraatiponit, Helppo C - 1/18
29.05.2010 Paraatiponit, Helppo C - 4/18
28.05.2010 Paraatiponit, Helppo C - 1/18
26.05.2010 Paraatiponit, Helppo B - 2/18
15.05.2010 Paraatiponit, Helppo A - 2/16
12.05.2010 Paraatiponit, Helppo A - 3/16
06.12.2009 Hopeatoffee, Helppo C - 2/60
04.12.2009 Hopeatoffee, Helppo C - 2/60
02.12.2009 Hopeatoffee, Helppo B - 7/60
01.12.2009 Hopeatoffee, Helppo B - 6/60
22.10.2006 Synkmetsä, Helppo B:0 - 2/16
20.10.2006 Karmankuja, Helppo B - 1/40

23.10.2009 Fiktio, avoin tarkkuuskoe - 1/30 30.08.2006 DEW, avoin ponivaljakko - 3/33 28.08.2006 Taka-Raja, noviisien ponivaljakko - 2/26 27.08.2006 Langrhoft, noviisien ponivaljakko - 2/25 15.08.2006 KK Vintchik, noviisien ponivaljakko - 4/26 08.08.2009 Kisatalli Safir, reining - 1/67 07.08.2009 Kisatallli Safir, reining - 4/68


Taustakuva © M.Peel - Tekstit © elen & Tuulia T.