Tervetuloa tutustumaan, Entourage 4 esittäytyy!

KUOLLUT 22.02.2014

Entourage 4 saapui minulle vuoden 2008 loppupuolella suoraan kasvattajaltaan Suvilta pikkuisena ponipoikana, sen kasvattaja tunnetaan upean Yavin Cobsin omistajana. Yavin tunnetaan varmasti parhaiten erittäin hienosta työstään Welsh Cobien parissa. Entouragen hankinta oli todellinen hetken mielenhäiriö ja sekä myös pitkän harkinnan tulos, olen aina ihastellut oriin emää Espritiaa ja pitihän siitä(kin) tammasta hankkia oma varsa talliin kököttämään. Jos sinulla on jotain kysyttävää liittyen Entourageen niin älä epäröi mailata!

Seuraavaksi hieman nippelitietoa tästä komeasta ponipojasta:

ENTOURAGE 4 "Eetu"
» Welsh Part Bred (43,5% welshverta, NWR)
» Säkäkorkeus: 148cm
» Sukupuoli: Ori
» Syntynyt 09.12.2008 Suomi (4v. 10.02.2009)

» Kasvattaja: Suvi / Yavin
» Omistaja: elen(VRL-01863)


"What can I say, love? I just can't control myself around you. I find you irresistible,"
Todellakin. Entourage on semmoinen ilmestys tallipihalla, että siitä on vaikea irroittaa katsettaan. Elegantin oriin hallittu liikehdintä lumoaa usein sivustakatselijankin ja sitä jää tuijottamaan kunnes säpsähtää takaisin todellisuuteen. Entourage on useampien sen nähneiden mukaan 'upea' ja 'virheetön' ilmestys ja joskus tuntuu, että ihailu on noussut Eetulle nuppiin. Eetu todellakin hakee huomiota ja nauttii erittäin paljon mitä enemmän sillä on porukkaa ympärillään. Kuitenkin lähimpään sisäpiiriinsä se valitsee ainoastaan parhaat päältä, ainakin tällä hetkellä tähän porukkaan tuntuu kuuluvan minä sekä aamutallit tekevä tallityöntekijä. Useimmiten Eetu kulkee pilke silmäkulmassa ja se tuntuu jopa jotenkin nauttivan kun saa ihmisen nauramaan. Eetukin joskus tuntuu katsovan minua siihen tyyliin, että lähes voin kuulla herran hykertelevän naurusta.

Perusluonteeltaan Eetu on siis seurallinen ja nauttii huomiosta hyvin paljon, se on myös yleensä varsin hyväkäytöksinen ja hieman ylimielinen yleisesti katsoen. Eetu loukkaantuu melko selkeästi jos sen jättää huomiotta pidemmäksi aikaa ja se joutuu tyytymään man itsensä seuraan, joskus on niin jopa, että toisen hevosen seurakaan ei kelpaa. Karsinassaan Eetu ei viihtyisi lähes ollenkaan ja siellä se pysyykin rauhallisimpana kun ovessa olevan luukun jättää auki jotta Eetu voi kurkotella kaulaansa myöten käytävälle ja seurata tallin tohinaa ja muita hevosia karsinoissaan. Eetu on todellinen naistenmies ja tammojen seurasta se ei tunnu saavan tarpeekseen. Vaikka kaikki neidot ovat päälle päin yhtä kauniita, tuntuu Eetu valitsevan mielitiettynsä aina hyvin tarkasti. Ja sen heila vaihtuu lähes kuukausittain. Ensi alkuun uudessa tallissa Eetun sydämen varasti kaunis täysveri-tamma Connie ja Eetu haikaili varsin pitkän tovin tämän neidon perään huudellen lemmenlurituksiaan niin, että korvat meinasivat haljeta. Ulkoilmoissa Eetun seurana useimmiten tarhailee suloinen noin 20 -vuotias ratsuponiruuna. Eetu tuntuu olevan varsin kiintynyt papparaiseen ja seuraileekin tätä joka paikkaan, paitsi kuralammikon läpi heinäkasan luo. Ponipapparaisen lisäksi Eetu on selkeästi kehittänyt jonkinlaisen salasuhteen suloisen tallikanimme kanssa jota se saattaa satunnaisesti tavat ja tällöin voi nähdä hellyyttäviä hetkiä ponin ja kanin välillä.

Hienohelma ja niin sanottu kaunis poika, se kuvaa varmasti Eetua parhaiten kun kysymys on herran karvapeitteen kiiltävyydestä ja muutenkin ponipojan mukavuudenhalusta. Eetu on melko herkkä kylmälle ja sen loimittamisen kanssa saa olla tarkkana ettei poika joudu palelemaan. Jo alkusyksystä alkaen Eetulla on tapana pitää tallissa kevyttä loimea ja ulkona ainakin fleecevuorellista ulkoloimea. Tuhdimpii vedenpitäviin toppaloimiin siirryttään kun lämpötila lakaa lähennellä nollaa ja pakkasasteita. Kilpailupaikoilla Eetu alkaa helposti yrmyillä jos se joutuu verryttelemään ulkokentällä ja taivaalta tulee vettä tai mahdollisesti jotain muuta sitä häiritsevää. Sitä yritetään kuitenkin pikkuhiljaa siedättää kestämään huonoa keliä, kilpailupaikkojen lämmitellyalueita kun saa harvemmin valita. Eetun näkee myöskin harvoin piehtaroivan tarhassa, todennäköisempää on nähdä Eetun piehtaroivan juuri puhdistetussa ja kuivitetussa karsinassa.

Harjaamisesta ja muista 'kauneudenhoitotoimenpiteistä' Eetu tuntuu nauttivan suuresti mutta saattaa hieman kyllästyä jos homma venyy hurjan pitkäkestoiseksi. Harjatessa Eetun kanssa suosittelen käyttämään melko pehmeää otetta, tämä poni tuppaa kutiamaan melko herkästi ja ärsyyntyy jos sitä harjaa liian kovin ottein. Harjan nyppimiset, letityshetket ja peseminen sujuvat Eetun kanssa yleensä hyvin. Pestessä poika tuppaa joskus hieman liikehtimään ja pesijä on helposti märempi kuin pestävä itse. Jalkojensa suhteen Eetu osaa joskus olla hieman vaikea tapaus oli sitten kyse kengityksestä tai jalkojen pesemisestä pesupaikalla. Herran jalat tuntuvat olevan se osa johon Eetu ei pidä koskettavan. Pienestä pitäen sen kanssa on hieman saanut aina keskustella nostetaanko ne kaviot sopuisasti ylös ja putsataan ilman hurjaa tappelua. Taluttaessa Eetu on hmmm... eläväinen, talutushetkiin paras valinta onkin juoksutusliina ja orikuolainen tai sitten suitset päähän. Eetu tanssahtelee kevyesti taluttajansa vierellä mutta saattaa salamannopeasri pyörähtää ympäri ja steppailla hetken aikaa ilman mitään selkeää syytä. Satuloidessa Eetu käyttäytyy hyvin. Satulan selkään laittaminen sujuu yleensä ilman nyrpeilyä kunhan sen suorittaa rauhallisesti ja kuolaimet sujahtavat suuhun hienosti.

Entourage on energinen ja melko vaativa ratsastaa. Se harvemmin antaa ratsastajan virheitä anteeksi ja pikemminkin rokottaa virheestä sekunnin murto-osassa. Huonoina päivinään Eetu osaa olla varsin vaikea tapaus satulasta käsin. Se jaksaa varmasti pistää vastaan viimeiseen asti ja nokkimisjärjestyksen selvittämisen jälkeen tulee varmasti vieläkin hetkiä kun Eetu testaa kumpi määrää siinä parivaljakossa, pilotti vai poni. Onneksi kun Eetun saa viritettyä oikeaan mielentilaan ja itse ratsastaa tarkasti, toimii tämä ponin varsin mukavasti ja yhteistyöhalukkuuttakin löytyy kun hieman jaksaa maanitella sitä esiin ulkokuoren alta. Eetu on herkkä eteenpäinajaville avuille ja tärkeää onkin pitää pohje mahdollisimman tasaisesti kyljissä kiinni ja käyttää omaa istuntaa niin kaasuna kuin jarrunakin. Liian jäykkä ja jännittynyt ratsastaja saa myös Eetun helposti jännittymään ja silloin työskentely muuttuu helposti varsin tahmeaksi. Kun kaikki palaset loksahtavat kohdalleen on satulan alla varsinainen tehopakkaus joka kuuntelee ratsastajansa apuja tarkkaavaisesti ja välillä on jopa hieman liian herkkä reagoimaan apuihin liian nopeasti. Entourage kantaa itsensä hienosti kun sen saa rennoksi ja luottamaan ratsastajan käteen, takajalkoja saa joskus hieman muistutella mitä on aktiivinen takaosan työskentely. Eetulta sujuu mukavaan malliin niin pohkeenväistöt, avo- ja sulkuväistöt kuten myös laukanvaihdot.

Askellajeista Eetun vahvuus on pienestä pitäen ollut sen energinen ravi eikä myöskään laukkaa voi ollenkaan kutsua huonoksi. Esteillä Eetu vaati satulaansa osaavan ja itsevarman ratsastajan, vauhtia ja vaarallisia tilanteita luvassa tämän ponin satulassa! Eetu tuntuu rakastavan hyppäämistä ja sen silmiin syttyy uudenlainen pilke kun suuntana on este. Eetu on varma hyppääjä ja se tuntuu hyppäävän minkälaisia esteitä tahansa lähes mistä lähestyskulmasta tai vauhdista tahansa. Joskus kuitenkin ratsastajan täytyy hieman hillitä menoa ettei Eetu saisi puomeja suuhunsa, aktiiviset puolipidätteet ja varma istunta ovat tärkeässä osassa. Eetu on näppärä ratsu radoilla jotka sisältävät tiukkoja teitä ja kiihdyttelysuoria ei oikeastaan ole. Joskus Eetun kuumeneminen saattaa myös johtaa kieltämiseen jos vauhti kiihtyy ennen ponnistusta liikaa. Maastossakin ratsastettaessa Eetu on vauhdikas ja sillä on yleistä pitää hieman vahvempaa kuolainta hätäjarruna. Liika pidättely saa ponipojan helposti hermostumaan joka saattaa purkautua pystyyn hyppimisenä ja ihmeellisenä koikkelehtimisena tien reunasta toiseen.

Polveutuminen & sukuselvitys

Griet Sjoerd
Welsh Part Bred (37,5%), 146 cm
Re 120 cm - Ko III A
Friedrich B
Welsh Part Bred (50%), 148 cm
Third Cebastian xx
Engl. Täysverinen
Giergaard Spinoza B
Welsh (sekt. B)
Griet Schuyler NLD
Welsh Part Bred (25%), 143 cm
Koijster Fenix
Welsh Part Bred (25%), 148 cm
Willemina
Welsh Part Bred (25%), 142 cm
SD Espritia
Welsh Part Bred (50%), 147 cm
Re 110 cm - III B
Llandarf Chablis
Welsh (sekt.B), 135 cm
Llandarf Amiral Of Mynydd
Welsh (sekt.B)
Llandarf Mistral May
Welsh (sekt.B)
Noblesse xx
Engl. Täysverinen, 157 cm
Begg Coz xx
Engl. Täysverinen
Walk Away xx
Engl. Täysverinen

Entouragen isä on itse kasvattamani Welsh Part Bred -ori Griet Sjoerd joka tunnetaan tuttujen kesken nimellä Scott. Se on erittäin komea ruunikko poniori joka on kilpaillut ja kilpailee yhä nykyäpäivänäkin 100-120 cm esteradoilla. Kotioloissa ori hyppää satunnaisesti jopa 130 cm esteitä. Scott on myös rataestekilpailuiden ohella menestynyt näyttelykehissä. Scott on lahjakas esteponi ja nähtävästi oriin hyppylahjoista osa on periytynyt myös Entouragelle. Jalostuksessa Scott ei ole vielä vaikuttanut paljoa mutta toivottavasti tulevaisuudessa näemme vielä enemmänkin Scottin jälkeläisiä kilparadoilla.

Griet Sjoerdin isä on Perjantaissa vaikuttanut komea kimo Part Bred -ori Friedrich B. Tämä ori on myöskin menestynyt estekilpailuissa ja on varsin näpäkka tapaus esteradalla. Friedrich B on isokokoinen, säkäkorkeutta löytyy 148 senttiä ja ori polveutuu ensimmäisen polven cocktalista. Sen isä on täysverinen Third Cebastian ja emä B-sektion welshponitamma Giergaard Spinoza B.

Griet Sjoerdin emä on oma tuontitammani Hollannista. Griet Schuyler NLD "Senni" on kipakka ja pippurinen esteponitamma joka menestyi upeasti aikoinaan esteradoilla toisen esteponini rinnalla, ruusukekokoelam tuntui kasvavan valtavaksi. Jalostuksessa Griet Schuyler on tähän mennessä jättänyt neljä kilpailuissa hyvin menestynyttä varsaa. Kaiken tämän päälle on tamma palkittu II -palkinnolla Virtuaalisten Welshien Ystävävien (VWY) laatuarvostelussa. Griet Schuylerin suvussa on paljon täysverisiä ja tamman tulisuus ja vauhdikkuus selittyy jollain tavalla myös siten. Tamman isä on hieno esteponi Koijster Fenix joka on niittänyt menestystä jopa 120-130 cm radoilla. Ponitamma Willemina on hyvin paljon tyttärensä Schuylerin oloinen ja usein näitä kahta on kuvattu sanonnalla 'kuin kaksi marjaa'. Myös Willeminan suvussa on melko runsaasta täysverisiä ja tästäkin tammasta löytyy tulta ja tappuraa.

SD Espritia on Schoonheidissa syntynyt ja nuoruusvuotensa myöskin viettänyt Welsh Part Bred -tamma. Schoonheidista tamma muutii Lumivuohon Alhipan omistukseen ja tänä aikana se varsoi kahdesti. Alhipalta tamma päätyi nykyiseen kotiinsa Suvin hoiviin Yavin Cobsiin. Essi on kipakka ja reippaan luonteen omaava ja väritykseltään Entouragen tapaan kimo. Korkeutta Essiltä löytyy 147 cm, Eetu on vain puoli senttiä emäänsä pienempi. Kilpa-areenoilla Espritia on menestynyt ihan mukavaan malliin, ruusukkeita se on tuonut kotiin jo reilusti yli kymmenen ja lisää on varmasti tulevaisuudessa luvassa!

Essin isä on Englannista maahantuotu poniori Llandarf Chablis jonka omistaa ja myös toi Suomeen Valesca. Llandarf Chablis edustaa welshponien B -sektiota ja on säkäkorkeudeltaan 135 senttimetriä. Ori edustaa englantilaista sukulinjaa ja on linjattu 2+3 oriiseen Acception DG. Monet ponit oriin suvussa ovat samat siittolan, Llandarf Studin kasvatteja. Chabliksen isä on näyttelyissä hienosti menestynyt Llandarf Amiral Of Mynydd. Oriilla on myös hyppylahjoja ja sillä on hypätty n. 100 cm ratoja. Llandarf Mistral May on todellinen näyttelytähti ja kaksinkertainen Best In Show -voittaja englantilaisessa suuressa welshien rotunättelyssä. Tietojeni mukaan Llandarf Mistral May oli erittäin rauhallinen ponipersoona ja mukva ratsunakin. Esteillä tamma on hypännyt parhaimmillaan 100 cm.

SD Espritiaan tulee emän puolelta reippaasti täysveristä sen emästä Noblesse xx. Tamman toi aikoinaan suomeen Schoonheidin omistaja Nora R. ja Noblesse kilpaili myöskin uuden omistajansa kanssa esteradoilla. Noblesse edustaa ilmeisesti melko laadukasta sukulinjaa, Begg Coz on erittäin komea tumma täysverinen jonka taustalta löytyy mm. risuestelaukkureita muutama kappale. Noblessen emä on tamma Walk Away, ujo pienikokoinen hevonen.

Jälkeläiset

Entourage 4 astuu NWR -jalostukseen kelvollisia kisamenestystä omaavia estepainotteisia tammoja rajoitetusti. Ota yhteyttä ja kysele mahdollisuutta astutukseeen!

*20.08.2011 WPB-t. Jameela Eleri Dawn (e. Jameela Vendetta Dawn)
*19.06.2009 WPB -t. Abelle (e. Amy Jo)
*17.02.2009 WPB -o. Exelsjoerd (e. Earien)
*10.02.2009 WPB -o. Eloquence (e. Thilde WS)

Kilpailutulokset

VWY:n laatuarvostelu 20.08.2009
4,5 – 7 – 5,5 – 20 – 2,5 = 39,5p. VWY-IIIp.

Esillä ainoastaan sijoitukset ja voitot.

Kenttäkilpailut -- 1 sijoitusta (KERJ)
15.06.2009 Allu Express, helppo - 4/21 (KERJ)

Koulukilpailut -- 9 sijoitusta (KRJ)
16.05.2009 HopeaHarja, Helppo A - 3/50 (KRJ)
04.05.2009 Live!, Helppo A - 4/100 (KRJ)
02.05.2009 Live!, Helppo A - 3/100 (KRJ)
02.05.2009 Live!, Helppo A - 4/100 (KRJ)
30.04.2009 Riihen Ponitalli, Helppo B - 1/30 (KRJ)
29.04.2009 Metalliruusu, Helppo, Helppo B - 3/25
23.04.2009 Eillyn, Helppo A - 1/40 (KRJ)
23.04.2009 Headway, Helppo A - 4/50 (KRJ)
21.04.2009 Headway, Helppo A - 6/50 (KRJ)
14.04.2009 Astrum, Helppo B - 2/17
17.02.2009 Paraatiponit, Helppo B - 1/30 (KRJ)
24.01.2009 Kuuntähti, Helppo A - 5/14
20.01.2009 Pientalli Pommac, Helppo A - 5/35 (76.878%)

Estekilpailut -- 35 sijoitusta (ERJ)
05.06.2009 KK Stewart, 100 cm - 5/50 (ERJ)
04.06.2009 KK Stewart, 120 cm - 3/50 (ERJ)
02.06.2009 Hallaharju, 120 cm - 2/30 (ERJ)
02.06.2009 Hallaharju, 110 cm - 4/30 (ERJ)
01.06.2009 Mistake, 120 cm - 4/30 (ERJ)
01.06.2009 Mistake, 100 cm - 4/30 (ERJ)
01.06.2009 Mistake, 60 cm - 2/30 (ERJ)
01.06.2009 Gräslund, 80 cm - 5/30 (ERJ)
31.05.2009 Childness, 120 cm - 1/50 (ERJ)
29.05.2009 Gräslund, 100 cm - 4/30 (ERJ)
28.05.2009 Daftomor, 60 cm - 5/40 (ERJ)
27.05.2009 Daftomor, 100 cm - 5/40 (ERJ)
26.05.2009 Daftomor, 130 cm - 3/40 (ERJ)
25.05.2009 Louves, 60 cm - 4/29 (ERJ)
25.05.2009 Louves, 40 cm - 4/23 (ERJ)
22.05.2009 Ramonase, 100-110 cm - 2/18 (ERJ)
22.05.2009 Ramonase, 90-100 cm - 2/19 (ERJ)
18.05.2009 Puksula, 110 cm - 5/10 (ERJ)
01.05.2009 Nevada, 90 cm - 2/28 (ERJ)
30.04.2009 KK Bailador, 130 cm - 14/153 (ERJ-Cup)
30.05.2009 Mistake, 80 cm - 1/30 (ERJ)
29.04.2009 Repyour, 110 cm - 2/16 (ERJ)
29.05.2009 Mistake, 100 cm - 3/30 (ERJ)
28.05.2009 Mistake, 100 cm - 2/30 (ERJ)
26.04.2009 Rangre, 120 cm - 4/49 (ERJ)
26.04.2009 Lexington, 110 cm - 5/30 (ERJ)
25.04.2009 Aderla, 100 cm - 6/80 (ERJ)
22.04.2009 Amable, 110 cm - 4/30 (ERJ)
21.04.2009 Amable, 100 cm - 4/28 (ERJ)
22.04.2009 Hafrena, 120 cm - 1/60 (ERJ)
17.04.2009 Kuninkoja, 120 cm - 1/47 (ERJ)
17.04.2009 Vihkala. 120 cm - 1/30 (ERJ)
16.04.2009 KK Stewart, helppo luokka - 2/23 (KERJ)
15.04.2009 Luned Sporthorses, 140 cm - 2/60 (ERJ)
15.04.2009 Luned Sporthorses, 140 cm - 4/60 (ERJ)
13.04.2009 Kielletty, 110 cm - 1/50 (ERJ)
13.04.2009 Ponitila Adina, 130-140 cm - 1/5
02.03.2009 Kielletty, 100 cm - 7/50 (ERJ)
25.02.2009 Ivor Arabianwarmbloods, 120 cm - 5/30 (ERJ)
21.02.2009 Virtuaalitalli Silence, 120 cm - 6/40 (ERJ)
18.02.2009 Acantha Farm, 120 cm - 4/100 (ERJ)
15.02.2009 Ferradura, 120 cm - 1/50 (ERJ)
13.02.2009 Hämypuro, 120 cm - 5/80 (ERJ)
12.02.2009 Prize Team, 110 cm - 4/52 (ERJ)
12.02.2009 Prize Team, 120 cm - 2/50 (ERJ)
10.02.2009 Prize Team, 110 cm - 6/52 (ERJ)
24.01.2009 Kuuntähti, 70-80 cm - 3/16
21.01.2009 DOH, 100 cm 1/22
22.01.2009 Tähtimo, 100-110 cm - 1/14
22.01.2009 Tähtimo, 90-100 cm - 3/12
18.01.2009 Grayhaven, 90-100 cm - 2/19

Valmennukset

15.02.2009 Estevalmennus - 100-110 cm
"Eetu oli heti aluksi vastahakoinen ja epäilin ettei valmennuksesta tulisi yhtään mitään. Lämmittelyt aikana pistit orin kuitenkin ruotiin ja menonne alkoi jo näyttää hyvältä. Ori kuitenkin vekslasi koko ajan, se halusi selvästi päättää mihin suuntaan mennään ja koska. Sait Eetun kuitenkin alistumaan ja ori kulki kauniisti muodossa. Kokosin teille metrin radan aluksi ja Eetu rynni esteelle vieden sinua ihan 6-0. Sinulla ei ollut mitään sanomista mikä este hypätään. Eetu sitten vain pujotteli esteiden ohi ja lopuksi hyppäsi trippelin yli räminällä. Katselin kauhuissani menoanne, mutta sait orin hidastamaan painoavuilla huomattavasti. Kun hyppäsitte toisen kerran menonne näytti jo kauniilta, Eetu hyppäsi hienolla tyylillä ja sinä myötäsit hyppyä melkeinpä täydellisesti. Päätin että lopetamme kun olitte hypännyt toistamisiin melkein täydellisen radan. Yhteistyönne oli saumatonta, tosin välillä Eetu vei ja jäit vain istumaan sen selkään." Valmentajana toimi Melissa T.

26.02.2009 Estevalmennus - Sevenup - 80-90 cm
"Eetu oli myös energisellä päällä ja ei meinannut aluksi keskittyä lainkaan oleelliseen asiaan, vain tuon tuosta tuijotteli Mirka-tammaa. Puomit sujuivat kohtalaisesti, mutta kun esteitä korotettiin alkoivat puomit kolahdella liian vauhdin vuoksi. Vasta lopputunnista Eetu alkoi keskittyä oleelliseen ja hypytkin sujuivat jo hyvin. Ratsastajan työkentely oli ihailtavaa ja istunta hyvä. Hyvä ratsastus alkuhässäkästä huolimatta!"
Valmentajana toimi daffy.


These horses/ponies are SIM-game horses and they're not real!
Virtuaalihevonen!
Quotes in english are from Jennavere's fanfiction 'Dragon Tamer'