Virtuaalihevonen | a sim-game horse

KUOLLUT 18.7.2018

Llygedyn Alcam Merch

tummanruunikko welsh cob -tamma, 148 cm, s. 01.06.2012
omistaja/kasvattaja: elen (VRL-01863)
VH12-026-0211

Ponitamma Llygedyn Alcam Merch "Ella" on utelias ja ystävällinen otus jonka sukutaulu on täynnä toinen toistaan hienompia poneja. Tämän tamman kanssa on mukavaa puuhata jokapäiväisiä askareita ilman ylimääräistä tohinaa, Ella kun on melko salonkikelpoinen käytökseltään niin kotona kuin kilpailuissakin.

Meriitit

Sijoituksia estekilpailuista 49 kpl :: Sijoituksia koulukilpailuista 2 kpl

25.01.2013 - Kantakirjattu III-palkinnolla (65p.)
27.12.2016 - Palkittu VWY-II (5 + 5,5 + 6 + 20,5 + 5 = 42p.)Llygedyn Alcam Merch eli kotoisammin vain Ella syntyi pitkän pohdinnan ja odotuksen jälkeen. Halusin ehdottomasti yhdelle tammalinjoistani jatkoa ja kysyinkin Danilta mahdollisuutta leasingvarsaan yhdestä tuota linjaa edustavasta tammakasvatistani. Asia sopi ja pyörät lähtivät rullaamaan heti kunhan sain päätettyä sopivan isäehdokkaan. Ella on pienestä pitäen ollut utelias ja ystävällinen, se tulee aina ihmisen seuraan jos se vain on mahdollista. Poikkeuksena tosin ruoka-aika jolloin tätä syöppöä ei saa varmasti hievahtamaan paikoiltaan ennen kuin viimeinenkin heinänkorsi on imuroitu parempiin suihin. Ella rakastaa huomiota ja selkeästi rupeaa murjottamaan jos sitä ei huomioida tarpeeksi.

Huomiota rakastava Ella tuntuu myös pitävän varsin paljon kun sitä puunaillaan ja harjaillaan mahdollisimman paljon. Kunnon kumisukahieronnasta tamma meinaa usein nukahtaa seisaalleen tai ainakin nauttii alahuuli lörpöttäen. Kavionsa Ella nostaa jo pelkästään jalkaa koskettamalla ja on saanut vakiokengittäjältämme kiitosta erinomaisesta käytöksestä. Ainoastaan pintelöidessä jostain syystä Ella rupeaa usein liikekannalle, mutta rauhoittuu yleensä kun sille hieman murahtaa. Karsinassaan tamma ei viihtyisi pahemmin, varsinkaan jos kummallakaan puolella ei ole hevoskaveria. Kuka nyt yksinään viihtyisikään? Ella työntää päänsä riimuun, jos sille tarjoaa mahdollisuutta ja taluttaessa kulkee reippaasti eteenpäin, hitaat kävelijät harppokoot.

Ella tarvitsee aina mahdollisimman pitkän alkuverryttelyn ollakseen parhaassa iskussa itse tehtäviä harjoitellessa. Jo heti liikkeelle lähdettäessä kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että Ella liikkuuttaa tarpeeksi eteenpäin ja todellakin kuuntelee pohjetta. Ella on yritteliäs ja mukava ratsastaa, mutta turhautuu myös helposti jos ei ymmärrä mitä ratsastaja pyytää. Tällöin tamma yleensä yrittää lähteä juoksemaan alta tai sitten stoppaa siihen paikkaan. Yhteistyön toimiessa Ella on kevyt kädelle ja sen satulassa on mukava olla. Ella on aina ollut varsin innokas hyppäämään ja tuntuu innostuvan jo pelkästään siitä, että kentällä on tolppia ja puomeja. Puomityöskentely ja kavaletit on erittäin hyvä treenimuoto hieman hätäiselle Ellalle ja niiden jälkeen on hyvä siirtyä hyppäämään. Pienemmillä esteillä Ella tuppaa herkästi kaahamaan ja rupeaa vasta keskittymään kun esteet nousevat yli metrisiksi.

Jälkeläiset

01.01.2014 o. Llygedyn Alcam Drem i. Anfarwol Mai Ddiwrnod Ebol

Sukua netissä 4. polvea

Llygedyn Gwalchmai
Welsh Cob (D), 155 cm

VWY-II, YLA1, ERL-III
Criallt Serennog Ddu
Welsh Cob (D), 150 cm
Criallt Morllynnoedd
Welsh Cob (D), 154 cm
Criallt Seren
Welsh Cob (D), 145 cm
Gwalch Gwraig
Welsh Cob (D), 149 cm
Gwrddywall Re
Welsh Cob (D), 140 cm
Gwalch Crystin
Welsh Cob (D), 151 cm
Llygedyn Alcam Tywysoges
Welsh Cob (D), 153 cm

VWY-II
Irving Dawn
Welsh Cob (D), 152 cm
Farr Icaros Dawn
Welsh Cob (D), 146 cm
Penfelyn Dawn
Welsh Cob (D), 151 cm
Anfarwol Alcam Milwr
Welsh Cob (D), 154 cm
Frondon Brenhinol
Welsh Cob (D), 148 cm
Cloudberry's Brightie
Welsh Cob (D), 150 cm

isälinja:Llygedyn Gwalchmai - Criallt Serennog Ddu - Criallt Morllynnoedd - Brandy
emälinja: Llygedyn Alcam Tywysoges - Anfarwol Alcam Milwr - Cloudberry's Brightie - Spiral


Valmennukset & päiväkirjamerkinnät

Estevalmennus (Valmentajana Miwwy.)
Valmennukseen saapui minulle ennestään tuttu ratsukko, elen ja welsh-tamma Ella. Ratsukko oli kävellyt jo hyvät alkukäynnit ulkona, joten pääsimme heti aloittamaan. Alkuravissa kehotin ratsukkoa tulemaan joka kierroksella pääty-ympyrällä olevien viuhkapuomien yli, mikä saikin Ellan todella innostuneeksi, ja se meinasi aivan seota jalkoihinsa! Viuhkaa toistettiin monet kerrat, ja tamma alkoi pikkuhiljaa malttaa. Tästä jatkettiin pitkällä sivulla oleville ravipuomeille, joita Ella ei olisi halunnut ravissa tulla ollenkaan, vaan ryntäsi aina laukassa. Toistojen jälkeen tamma kuitenkin malttoi mielensä hyvin. Elen myönsikin, että viimeaikoina pelkät puomitreenit ovat päässeet hieman unohtumaan, joten annoin niitä heti kotiläksyksi. Puomiharjoitusten jälkeen aloimme harjoitella erilaisia ratoja. Esteitä oli maneesissa useita, ja joukossa myös paljon erikoisesteitä. Ella ei kuitenkaan ollut moksiskaan erikoisemmistakaan viritelmistä esteiden alla, vaan hyppäsi kaikki suurella innostuksella! Vesimattoa ratsastaja katsoi hieman epäillen, kun ette sitä olleet kuulemma koskaan ennen hypänneet. No, kerta se on ensimmäinenkin, eikä tamma tuntunut innostuksissaan edes huomaavan koko mattoa! Ella tuntuu omaavan todella hyvän hyppytyylin, joten tästä on hyvä jatkaa. Tamma on todella innokas, ja kuumumista pitäisi saada hieman enemmän hallintaan, mutta se tulee varmasti harjoittelun kautta.

Estevalmennus (Valmentajana Miwwy.)
Kerroit että teillä on Ellan kanssa ollut hieman hyppytaukoa johtuen kovista pakkasista, joten aloittelimme ihan rauhassa. Tänään oli muutenkin tarkoituksena hypätä ihan muutamaa estettä, sillä päivän teemana oli kahden esteen suhteutettu väli, jota hypättiin kaarevalla linjalla. Alkuverryttelyn aikana Ella oli yllättävän rauhallinen, vaikka se tuntuikin tietävän että pääsee hyppäämään. Otimme verryttelyhyppyjä pienelle pystylle, joka sujui kovin hyvin! Tammassa oli suuri ero viimeisempään valmennuskertaan, sillä nyt se pysyi oikein hyvin käsissä ja vauhti pysyi hyvässä kontrollissa. Verryttelyhypyiltä siirryttiin itse tehtävään, eli kaareen jonka väli oli 17 metriä. Sait ratsastettua välin todella sujuvasti neljällä laukalla, ja lähestymiset olivat jokaisella kerralla hyvät. Muutamien toistojen jälkeen käskin hieman pienentämään laukkaa, ja tarvittaessa suurentamaan kaarta, jotta saisit ratsastettua välin myös viidellä laukalla. Tämä harjoitus tehtiin aivan kontrolliharjoituksen vuoksi, sillä ratsun on kuunneltava myös linjojen välissä. Viidennen laukka-askeleen löytäminen tuntuikin hankalalta, ja Ella hyppäsi monta kertaa todella kaukaa, kun ei saanut viidettä mahtumaan. Tätä harjoiteltiin kauan, ja lopulta pidätteet alkoivat mennä läpi, ja laukka lyhentyi oikein hienosti! Koska Ella oli kokotunnin ollut kuitenkin hyvin hallinnassa ja hypännyt hyvin, tehtiin lopuksi yksittäiselle esteelle hyppäjä vähän isompana. Nostin estettä pikkuhiljaa, ja 120 cm:n esteet menivät aivan ongelmitta.

Estevalmennus (Valmentajana Miwwy.)
Tänään tarkoituksena oli harjoitella ihan pienillä esteillä, tehdä hieman jumppaa hevoselle, sekä harjoittaa ratsastajan tasapainoa ilman jalustimia! Alkuverryttelyjen jälkeen käskin ratsastajan laittaa jalustimet kaulalle, ja ja niin Elen tekikin hieman empivän näköisenä. Ennen hyppäämisen aloittamista teimme ihan laukkavoltteja kerran jokaiselle maneesin sivulle, jossa ratsastaja sai jo vähän totutella siihen että siirtää painoaan ponin mukana. Ellaa saikin hieman käskeä eteenpäin, sillä se ei tuntunut alkujaan etenevän oikein kunnolla. Pikkuhiljaa siirryimme kavaleteille, ja ponissakin alkoi näkymään eloa! Harjoittelimme kahdella kaarella olevalla kavaletilla, joiden väliin tuli yksi laukka-askel. Tehtävän tarkoitus oli pakottaa ratsastaja kääntämään istunnalla ja ulkoavuilla, eikä kiskomaan sisäohjasta. Aluksi ilmeni epäröintiä hieman kummankin osapuolen osalta, mutta toistojen jälkeen rytmi alkoi löytyä ja se näytti oikeinkin hyvältä. Pikkuhiljaa siirryttiin tekemään rataa, ja edelleen ilman jalustimia, tottakai. Aloitus tapahtui poikkihalkaisijalla olevalta ristikko-puomi-ristikko-innaritehtävällä. Tässä Ella hieman yritti ylihypätä, mutta esteiden tullessa nopeasti vastaan, se keskittyi hyvin nostamaan jalkojaan. Tästä jatkettiin puoliympyrän kaarella oleville kavaleteille, jossa ensimmäisen ja toisen esteen väliin tuli yksi laukka-askel, ja toisen ja kolmannen väli hypättiin innarina, jonka tamma suorittikin jo hyvin! Kavaleteilta matka jatkui lävistäjällä olevalla pystylle, jossa oli laineportti, jota tamma ei lainkaan noteerannut vaan hyppäsi pelottomasti. Tässä kohtaa se alkoi jo hieman käydä kierroksilla, ja yritti esteen jälkeen hieman singahtaa. Ratsastajan tasapaino ilman jalustimia hieman horjahti, mutta hienosti sait taas tamman takaisin hallintaan. Tämän jälkeen jatkui lävistäjä-kahdeksikolla olevat okseri ja pysty, jotka sujuivat ongelmitta, ja tästä kaarrettiin takaisin laine-lankulle. jälleen kolmen kaveletin kaari, tälläkertaa toisinpäin. Radan lopuksi vielä ristikko-puomi-ristikko sekä kahden pystyesteen kaari. Pitkän radan aikana Ella näytti hienosti hieman tasaantuneen, ja oli tarkkaavaisena, sillä radan tehtävät olivat sellaisia jotka pakottivat sen kuuntelemaan ja malttamaan ratsastajan ohjeita. Rataa toistettiin vielä muutaman kerran, ja sekä ratsastajalla että ratsulla näytti olleen oikein kivaa!

Estevalmennus (Valmentajana Miwwy.)
Tänään aloitimme taas puomiharjoituksilla, jotka sujuivat jo paljon paremmin kuin ensimmäisessä valmennuksessa. Aloitimme kolmen puomin linjalla, jossa puomit olivat kuuden laukka-askeleen etäisyydelä toisistaan, ja jokaisen puomin ylittäessä tehtiin voltti, josta jatkettiin taas linjaa. Ella olisi mielellään vaan posottanut kohti puomeja, joten tälläinen kontrolliharjoitus teki sille hyvää, ja sen keskittyminen parani huomattavasti. Puomiharjoituksen jälkeen teimme puomin avulla isoa kahdeksikkoa, jossa puomilla tuli tehdä laukanvaihto. Muutaman kerran vaihto tuli ravin kautta, mutta kaikenkaikkieen tehtävä sujui oikein hyvin. Tästä aloitimme hyppäämisen jumppaamalla sarjalla, joka oli ristikko-okseri, tästä lyhyt yhden askeleen väli pystylle, josta 4 laukka-askelta pystylle ja taas 4-laukkaa viimeiselle pystylle. Sarjan jälkeen jouduit hieman voimakkaasti jarruttamaan, jotta ratsu mahtui lyhyeen väliin, mutta kaikenkaikkiaan tehtävä alkoi sujua superhyvin! Lopuksi esteitä vielä nostettiin metrin korkeudelle, ja Ellan hyppy parantui aivan silmissä, oli todella hienoa nähdä miten tamma alkoi nostelemaan etujalkojaan ja suorastaan varoi koskettamasta puomeihin. Päästin teidät tekemään loppuverryttelyä onnistuneen valmennuksen päätteeksi, ja saitte molemmat kovasti kehuja tästä päivästä.

Estevalmennus (Valmentajana Miwwy.)
Viimeisimmissä valmennuksissa olemme tehneet paljon jumppaa ja tekniikkaa vaativia harjoituksia pienillä esteillä, ja tänään oli tarkoitus jatkaa jumppasarjalla, mutta myös vähän testata Ellan kapasiteettia isommilla esteillä. Olitte jo verrytelleet itsenäisesti hieman ravissa ja laukassa, joten pääsimme melko pian aloittamaan. Tehtävässä oli ensin kolme ravipuomia, jonka jälkeen ristikko-pysty innarivälillä, josta oli tarkoitus jatkaa yhdellä laukka-askeleella pystylle. Ella meinasi taas hieman innostua liikaa hoksatessaan kyseessä olevan hyppypäivän, ja yritti lähteä kaahottamaan kohti puomeja. No - jalkojen nostaminen taisi vähän unohtua ja se rämpi koko tehtävän läpi, erityisempiä tyylipisteitä saamatta. Työstimme ravia kuntoon ympyrällä, ja vasta sen ollessa kunnossa saitte luvan lähestyä puomeja, ja tamma malttoikin mielensä. Edelliskerrasta jotain oppineena, nyt tamma nosti hienosti jalkojaan ja keskittyi hyppäämiseenkin. Esteet olivat kuitenkin kovin pienet, eikä sen kummemmin tarvinnut hypätä esteiden ylitse vielä. Pikkuhiljaa viimeistä pystyä nostettiin yhä enemmän, ja kierros kierrokselta Ellan hyppy alkoi parantua! Lopuksi pysty oli korkeudeltaan 130 cm, ja upeasti tamma liiteli senkin ylitse. Ei voi muuta sanoa kuin että upeasti kapasiteettia ponilta löytyy, ja teisät tulee varmasti vielä varteenotettava pari kilpakentille!

Päiväkirjamerkintä
Ellan eläkepäivät ovat tulleet kolkuttelemaan ovelle tamman täyttäessä kaksitoista. Vielä haaveissa olisi ainakin rotuyhdistyksen oma laatuarvostelu kun kantakirjauspalkinto on jo saavutettu, mutta nähdään mitä tapahtuu. Se on varma, että Ellasta ei tulla luopumaan vaan tammalla on loppuelämän koti meillä.

Päiväkirjamerkintä
Pitkä odotus on päättynyt ja yöttömät yöt ovat ohi kun Ella varsoi tänään iltapäivästä. Tamma ei ollut näyttänyt pahemmin mitään merkkejä varsomisesta ja rupesikin hommiin tarhassa. Kaikki sujui onneksi ihan mukavasti vaikka olikin hieman hommaa saada varsa löytämään maitobaarille.

Päiväkirjamerkintä
Ellan ura kilparadoilla on edennyt varsin mukavasti. Tamma on napsinut ruusukkeita isoistakin luokista ja menee siellä sulavien puoliveristen seassa mukavasti. Ihanaa omistaa tällainen poni!

Päiväkirjamerkintä
Ella alkaa olemaan melkoinen vekkuliponi ja tänään se aiheutti meille harmaita hiuksia. Tamma pääsi karkuun tallityöntekijältämme ja ei halunnutkaan antaa kiinni kun huomasi ison maailman edessään. Ensin se kirmasi orien tarhoissa ja muunmuassa moikkasi isäänsä kunnes tamma saatiin ahdistettua sopivanan nurkkaan niin, että narusta saatiin napattua kunnolla kiinni.

Päiväkirjamerkintä
Monia valvottuja öitä ja varsomiskameran ruudun tuijottamista, sitä oli todellakin Llygedyn Alcam Merchin syntymän odottaminen. Varsan pullahdettua maailmaan onkin sitä tullut katseltua pitkiä aikoja ja ihasteltua hiljaa huokaillen. Saan vielä hetken aikaa pitää myös tamman emää, omaa kasvattiani, kotona ennen kuin Alcam Tywysoges palaa oikealle omistajalleen.

Näyttelytulokset

30.08.2012 KK Bailador - IrtoSERT (pt. Terhi N.)

Kilpailutulokset

Esillä ainoastaan sijoitukset
14.03.2014 Elm Ponies, 120 cm - 5/60
07.10.2013 Mewian Welsh, 100 cm - 3/50
06.10.2013 Mewian Welsh, 90 cm - 1/50
04.10.2013 Mewian Welsh, 90 cm - 5/50
17.12.2012 Llygedyn Welsh, 100 cm - 2/15
17.12.2012 Llygedyn Welsh, 130 cm - 1/7
08.11.2012 Gestüt Champ', 120 cm - 5/30
28.10.2012 Cheval Delamer, 130 cm - 3/40
28.10.2012 Koston Suomenhevoset, 70 cm - 3/50
26.10.2012 Koston Suomenhevoset, 70 cm - 7/50
25.10.2012 Koston Suomenhevoset, 70 cm - 1/50
25.10.2012 Lai'e Welsh, 100 cm - 3/10
25.10.2012 Lai'e Welsh, 110 cm - 1/10
20.10.2012 Hirmulan Pientalli, 110 cm - 4/19
15.10.2012 Llygedyn Welsh, 100 cm - 2/10
15.10.2012 Llygedyn Welsh, 110 cm - 3/10
12.10.2012 Viherpolku, ristikko - 1/14
12.10.2012 Skurvash, 120 cm - 5/30
11.10.2012 Llygedyn Welsh, 120 cm - 1/10
11.10.2012 Llygedyn Welsh, 110 cm - 3/10
11.10.2012 Llygedyn Welsh, 90 cm - 1/10
10.10.2012 Ratsastuskoulu Verneri, 110-120 cm - 4/34
09.10.2012 Llygedyn Welsh, 110 cm - 1/10
09.10.2012 Llygedyn Welsh, 100 cm - 1/10
09.10.2012 Llygedyn Welsh, 90 cm - 3/10
09.10.2012 Takkura, 120 cm - 4/30
08.10.2012 Takkura, 120 cm - 1/30
07.10.2012 Painswick Ponies, 110 cm - 1/50
07.10.2012 Lai'e Welsh, 110 cm - 2/50
07.10.2012 Llygedyn Welsh, 110 cm - 3/13
05.10.2012 Lai'e Welsh, 110 cm - 6/50
05.10.2012 Mewian, 120 cm - 2/24
05.10.2012 Mewian, 130 cm - 2/14
05.10.2012 Bravo, 110 cm - 2/7
05.10.2012 Bravo, 120 cm - 1/6
04.10.2012 Paiswick Ponies, 110 cm - 5/50
04.10.2012 Mewian, 80 cm - 2/29
04.10.2012 Mewian, 100 cm - 5/32
02.10.2012 Mewian, 90 cm - 3/30
02.10.2012 Mewian, 110 cm - 5/28
02.10.2012 Koston Suomenhevoset, 110 cm - 3/60
20.09.2012 Llygedyn Welsh, 120 cm - 3/20
08.09.2012 Satulinna, 110 cm - 4/90
03.09.2012 Vaahterapolku, 130 cm - 3/22
01.09.2012 Venice, 120 cm - 1/30
28.08.2012 Venice, 120 cm - 2/30
28.08.2012 Venice, 120 cm - 1/30
12.08.2012 KK Energia, 120 cm - 4/20
09.08.2012 KK Energia, 120 cm - 4/20

06.10.2012 Mewian, Vaativa B - 4/23
03.10.2012 Mewian, Helppo C - 3/34

Taustakuva © M.Peel - Tekstit © elen